Improvisation

Musik er en mulighed

Og en vi alle er født med og kan dyrke hele livet. En kilde til glæde og inspiration, fest og fordybelse. Noget vi kan bruge alene og sammen med andre.

Når jeg improviserer er min inspiration tit bevægelse. Det kan være en indre bevægelse eller en ydre bevægelse. Bevægelse har et flow eller en rytme og ud af rytmen kan komme toner, der samler sig til melodi og til form. Andre gange opstår der en særlig klang eller en linje der så udvikler sig til mønstre og teksturer. Det handler om at finde ro og nærvær til at lytte og frihed og tillid til at udtrykke sig. Og den tilstand er homebase i mit arbejde. Ingen toner er i princippet forkerte, men jo mere nærværende jeg arbejder, jo mere bygger energien op; og med den idéerne, udtrykket, båndbredden og overblikket.

Hvis jeg havner i den samme blindgyde igen og igen er der dog netop mulighed for at lære noget nyt. For gennem det konkrete kunstneriske arbejde kan jeg finde vej igennem problemsteder der ellers er sandet til. Og det er også her jeg kan ane nye muligheder længe før den daglige bevidsthed fanger pointen.

At finde ind i en fælles strøm er noget de fleste musikere kender til. Mennesker har gjort sådan i alle kulturer, til alle tider. Selv en stor gruppe kan blive som en stime eller en fugle flok. Man er på én gang helt sig selv og helt tilstede i den fælles musik. Kollektiv improvisation giver nogle helt særlige læringsmuligheder og musikalske oplevelser. Man har ikke nødvendigvis en bestemt musikalsk rolle og der er heller ingen dirigent. Den enkelte musiker er i højere grad overladt til sine egne ører og indre komponist.

De fleste forbinder improvisation med en genre fx indisk musik, jazz eller blues. Men man kan også inddrage alle mulige typer af lyd og impulser. Det kalder jeg intuitiv musik. Udtrykket kan være dramatisk, minimalistisk, blidt, larmende, meditativt eller humoristisk. Musikkens form er derimod ofte ret enkel. Det hele ligger i kontakten mellem musikerne, i opbygningen og i overgangene. Læs mere på bloggen fx Om Inspiration eller Frihed og Spilleregler.

Jeg tilbyder workshops gennem netværket The Art of Improvisation, kontakt mig for mere info.